Etiketter

lördag 7 november 2015

Endometrios - google it

När jag fick min diagnos ENDOMETRIOS fick jag inte mer information av läkaren än så. Jag fick diagnosen efter ett specialistultraljud och läkaren som ställde diagnosen tyckte inte att det var hennes jobb att förklara vad det innebar utan det fick jag ta med min andra läkare och så blev jag hemskickad.

Läkarvården har jag mycket att säga om men jag nöjer mig nu med att säga att det finns både gott och mycket mindre gott att säga om den hjälp jag har fått av sjukvården sedan januari i år.
För många tar det ca 8-10 år innan de får diagnosen endometrios. För mig tog det bara 6 månader så det i sig är väl ändå rätt positivt tycker jag. Men det var ett halvår av många akuta sjukhusvistelser, provtagningar och operationer.

När jag väl hade fått höra att jag med största sannolikhet led av något som hette endometrios så åkte jag naturligtvis hem och googlade. Google är bra till mycket och det finns mycket information om endometrios på nätet. Sen kan jag väl tycka att man ska slippa googla sig fram till vad den diagnos man precis fått innebär...
Vårdguidens hemsida: http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Endometrios/?ar=True
Endometrios föreningens hemsida (kan jag rekommendera av många skäl):
http://www.endometriosforeningen.com/vad-ar-endometrios
För den som är lite mer sjukvårdskunnig finns mer detaljerad information på följande sida:
http://www.netdoktorpro.se/gynekologi-obstetrik/medicinska-oversikter/endometrios_6

Jag hittade också en del bloggar, för jag är inte ensam om att vilja skriva av mig kring alla känslor och tankar kring endometrios. Som nydiagnostiserad endometriospatient kändes det väldigt skönt att läsa om andra som varit och är i samma situation som en själv och det hjälpte mig väldigt mycket att läsa deras bloggar. Se länkar till två utvalda bloggar nedan men det finns så många fler bra bloggare som bloggar om endometrios så ett tips är att googla på endometrios så dyker det upp fler.
Hedwigs blogg: http://efterendometrios.blogspot.se/p/om-mig.html
Angelicas blogg: http://angelicalejdeby.blogspot.se/

Jag hoppas att min blogg kanske kan hjälpa någon att inte känna sig ensam eller hjälpa någon att få en bättre förståelse kring vad sjukdomen kan innebära. Om inte annat tror jag det kommer hjälpa mig att skriva ner mina tankar eftersom det just nu är alldeles kaotiskt i huvudet.
Jag tänker nog dock att min blogg ska handla om mer än om min endometrios men just nu så kretsar väldigt mycket kring just den sjukdomen så det är klart att bloggen också kommer spegla detta.

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Å vad jag känner igen mig och samtidigt förundras jag alltid hur individuell endon är. Jag hoppas verkligen att du får bukt med endon och att er fertilitetsutredning går bra och givetvis resan efter den.

    Sen måste jag verkligen tacka för din länk. Jag blir alltid lika rörd när jag blir länkad, att det jag skriver blir delat. Att det händer lilla mig, liksom ;-)

    Kram
    / Hedwig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara instämma. Jag blir också så fascinerad över hur individuell endometriosen är. Hur individuellt den påverkar oss som är drabbade.
      Tack snälla själv för att du bloggar om din resa och grattis till pluset, jag hoppas vår ivf-resa slutar i ett plus också :)
      Kram

      Radera